Odgovornost

Osiguranje odgovornosti

Polise koje kupujemo zbog nekog drugog

 

Najpoznatije polise osiguranja odgovornosti koje verovatno svi znamo su polise auto-odgovornosti prema trećim licima, za štete nastale u saobraćaju. To su one polise koje radimo prilikom registracije automobila. Služe da, ako mi pričinimo štetu nekome u saobraćaju, taj neko može da naplati svoju štetu od osiguravajuće kuće.

Pored odgovornosti u saobraćaju, postoji čitav niz delatnosti, gde je osiguranje odgovornosti neophodno.
U poslednje vreme postaju popularne polise opšte i profesionalne odgovornosti, gde našim firmama, naručilac posla, uglavnom iz inostranstva, insistira na polisi odgovornosti, da ako nešto pođe kako ne treba, u poslu koji za njega obavljamo, on može od osiguravajuće kuće naplatiti štetu. Uglavnom je to izraženo kod firmi koje se bave IT uslugama, projektovanjem i izgradnjom objekata, proizvodnjom medikamenata.

Veliki tržni centri, npr., u ugovoru o rentiranju svojih lokala, obavezno stavljaju klauzulu o osiguranju odgovornosti, koju mora posedovati zakupac svakog lokala.
Na taj način, vlasnik tržnog centra štiti sebe, i posetioce tržnog centra, od štete koju zakupac nekog lokala, može izazvati slučajno ili namerno.
Takođe, određena pravna lica se ne mogu registrovati bez ovakve polise, agencije za nekretnine, turističke agencije, advokatske kancelarije, javni beležnici, arhitektonski biroi, stečajni upravnici, javni izvršitelji..moraju imati svoje polise odgovornosti.

triglav
uniqa
generali
Dunav_osiguranje_logo
wiener
milenijum

Kome mogu da budu interesantne ovakve polise?

 
* Upravo firmama koje ne mogu da dobiju posao od inostranog partnera bez toga;
*Kompanijama u osnivanju, kojima je to uslov.
*Zakupcima lokala u velikim tržnim centrima.
*Kompanijama sa puno maloprodajnih objekata, sa velikim brojem posetilaca, gde postoji velika šansa da se dogodi nešto nepredviđeno.
*Organizatorima koncerata, izložbi, kulturnih i sportskih događaja.
*Projektantima i graditeljima velikih objekata i izvođačima radova.

Upit za odgovornost

 

[recaptcha]